Het wordt gemaakt van dure harsen en oliën en als je het aansteekt, verspreidt het al smeulende een heerlijke geur. Veel mensen associëren de geuren met iets mysterieus of misschien zelfs religieus. We hebben het over wierook.
Al ruim drieduizend jaar gebruikt de mens wierook als reukoffer, maar tegenwoordig zien we wierook ook terug in gewone huishoudens, waar de stokjes, kegeltjes of korrels worden gebruikt om uiteenlopende redenen. Zo gebruikt de een wierook als maskering voor een andere geur (denk bijvoorbeeld aan sigarettenrook of de geur na een avondje gezellig gourmetten), de ander gebruikt het om tot rust te komen of vanwege een van de overige heilzame effecten die aan wierook worden toegeschreven. Maar is wierook nou eigenlijk echt wel zo gezond?
Zoals gezegd dicht men wierook allerlei verschillende werkingen toe, die gezond zouden zijn voor lichaam en geest. De geur van wierook ontspant, zou helpen bij migraine of depressie en de typische geuren zouden je kunnen helpen je beter te focussen. Er zijn zelfs mensen die beweren dat wierook luchtzuiverend zou zijn.
Wanneer je iets verbrandt, komen er allerhande stoffen in de lucht terecht die niet zo gezond zijn. Door de verbranding komen er fijnstof en koolmonoxide vrij, wat kan zorgen voor hoofdpijn, prikkende ogen en longklachten. De rook van sigaretten, barbecues en houtkachels kan irritaties veroorzaken en zelfs nog ernstiger gevolgen hebben. Wierook is hier helaas geen uitzondering op.
Uit een Belgisch onderzoek blijkt dat het branden van wierook net zoveel fijnstof uitstoot als een brandende sigaret. In sommige wierookvarianten werden zelfs kankerverwekkende stoffen als benzeen en formaldehyde aangetroffen. Geen zaken die je met regelmaat wilt inademen dus! Het maakt voor de schadelijkheid ook niets uit of wierook wel of geen synthetische materialen bevat. De claims van producenten van wierook die enkel uit natuurlijke ingrediënten bestaat ten spijt: ook het branden van deze varianten is schadelijk.
Het branden van wierook kan dus niet gezond genoemd worden, maar de Britse evenknie van het RIVM zorgt voor enige geruststelling: hoewel er bij het branden van wierook net zoveel fijnstof vrij komt als bij het roken van een sigaret, kun je deze twee zaken qua gevolgen voor de gezondheid niet goed vergelijken, omdat bij het roken van sigaretten de rook direct wordt ingeademd. Toch wordt er door verschillende instanties, waaronder het Longfonds, met klem geadviseerd zo veel mogelijk te verhinderen dat er rook in huis terechtkomt.
Geen wierook meer branden dan maar? Alle rook is ongezond om in te ademen, ook die van wierook. Maar zo lang je niet elke dag een heel pakje wierook wegbrandt, lijkt er vooralsnog weinig aan de hand te zijn. Zoals bij zoveel zaken die het leven een stukje aangenamer kunnen maken, geldt ook hier het advies: geniet, maar wel met mate.
Geef een reactie