Mensen die beleggen hebben het wel gemerkt, 2022 is tot nu toe een rampjaar voor beleggers. Dit terwijl de jaren 2020 en 2021 de beste jaren ooit waren voor veel beleggers. Veel beleggers die toen zijn begonnen, zijn nu al hun winsten kwijt. Bijna alle aandelen zijn sinds 2022 gedaald. Niet alleen Nederlandse aandelen, maar ook de aandelen uit veel andere landen.

Er zijn maar weinig aandelen die het tot nu toe goed gedaan hebben. Shell is één van de enige aandelen die het de afgelopen 6 maanden goed gedaan heeft. Het aandeel steeg met ruim 25% in minder dan een half jaar tijd. Shell doet het goed door de hoge olieprijzen. Dit komt mede door de oorlog in Oekraïne.

adyen logoWat deed het aandeel Adyen in 2022?

Adyen is een Nederlands fintech bedrijf dat is opgericht door Arnout Schuijff en Pieter van der Does. In 2021 werkten er 2.180 medewerkers. Het hoofdkantoor van deze onderneming vind je in Amsterdam. Het bedrijf verwerkt online betaling voor veel grote bedrijven. De omzet steeg ten opzichte van het eerste half jaar in 2021. Toch, zakte de koers flink in.

De koers is sinds het begin van het jaar met meer dan 40% procent gezakt. Veel aandelen in de technologiesector zijn dit jaar flink gedaald in prijs. De cijfers van Adyen zien er goed uit. Alleen de netto winstmarge is gedaald. Dit was in 2021 ongeveer 9.4 procent. In 2022 was de netto winstmarge 7.7%. De omzet steeg met ongeveer 60%.

Door de beursgang van Adyen zijn er veel mensen in de Quote 500 gekomen. In de Quote 500 staan de 500 rijkste mensen van Nederland. Prinses Mabel is zelfs in de Quote 500 gekomen daar haar aandelen Adyen. Prins Friso was één van de eerste investeerders in dit fintech bedrijf.

ASML logoWat deed het aandeel ASML in 2022?

ASML is één van de belangrijkste bedrijven van Nederland. Dit hightechbedrijf maakt machine die chips maken. Doordat er een enorm tekort is aan chips, is ASML de laatste jaren erg hard gegroeid. Het aandelen steeg in de afgelopen 5 jaar met 275%. Ondanks dat dit bedrijf de afgelopen jaren erg hard is gegroeid, waren de afgelopen beurs maanden erg slecht voor het bedrijf. Sinds het begin van dit jaar, is het aandelen met bijna 40% gedaald.

Het bedrijf is opgericht in 1984, het hoofdkantoor staat in Veldhoven, en er werken méér dan 30.000 mensen. Het bedrijf is opgericht door Philips en ASM International. Begin dit jaar was er een brand bij ASML. De brand was ontstaan op het dak. Dakleer dat geplaatst werd, vatte vlam.

Gelukkig, had de brandweer de brand als snel onder controle. Er werd geen water gebruikt om de apparatuur te beschermen. De machines die dit bedrijf maakt, kosten al snel 200 miljoen euro. Het is een échte wereldleider in hun space en het is een aandeel dat bijvoorbeeld ook in de portefeuille zit van AandelenPortfolio.be – toch een graadmeter!

Philips logoWat deed het aandeel Philips in 2022?

Philips is een groot, bekend bedrijf dat is opgericht in Eindhoven. Op dit moment heeft het bedrijf bijna 80.000 medewerkers. Deze medewerkers werken in verschillende landen. Het bedrijf heeft verschillende dochtermaatschappijen. De omzet in 2020 was bijna 20 miljard euro. De oprichters van het bedrijf zijn Gerard Philips en Frederik Philips. Frederik Philips was de vader van Gerard Philips.

Samen richtte ze in 1891 Philips op. Op dit moment staat het hoofdkantoor in Amsterdam. Dit heeft jarenlang in Eindhoven gezeten. Dit bedrijf is écht een elektronicaconcern. Ze maken alles wat te maken heeft met elektronica. De afgelopen jaren heeft het bedrijf zich gefocust op de gezondheidszorg.

Het aandeel is de afgelopen jaar met 50% gedaald. Phillips is op dit moment nog maar de helft waard van een jaar geleden.

just eat takeaway logoWat deed het aandeel Just Eat takeway in 2022?

Als er één bedrijf het zwaar heeft gehad, is het wel Just Eat Takeaway. In één jaar tijd zakte het aandeel met méér dan 80%. Op dit moment staat de koers op 14.87 euro per aandeel. Dit was een jaar geleden nog 78 euro. Het bedrijf is opgericht door Jitse Groen. Hij richtte het bedrijf op in 2000. Op dit moment heeft het bedrijf ongeveer 20.000 medewerkers.

Het hoofdkantoor bevindt zich in Amsterdam. Ondanks de omzet steeg, werden de verliezen een stuk groter. Het bedrijf leidde het eerste kwartaal een verlies van 265 miljoen euro. Dit was ongeveer 22 procent van de omzet.

Conclusie

Over het algemeen hebben aandelen het slecht gedaan in 2022. Bijna alle aandelen zijn gezakt. Dat geldt niet alleen voor Nederlandse aandelen, maar ook voor buitenlandse aandelen. Veel beleggers die in 2022 begonnen zijn, staan momenteel flink in de min.