De sauna, een plek waar we even heerlijk kunnen ontspannen en tot onszelf kunnen komen. Niet voor niets kiezen er steeds meer mensen voor om regelmatig naar de sauna toe te gaan. Waar we natuurlijk de traditionele sauna kennen, is ook de infraroodsauna ontzettend populair. Toch zijn er wel een aantal zaken waarin deze beide van elkaar verschillen. Omdat we ons heel goed kunnen voorstellen dat je wellicht nog wat vragen hebt, hebben we de voor- en nadelen van een infraroodsauna voor je verder uitgelicht. Op basis hiervan kun je voor jezelf een goed beeld schetsen wat nu eigenlijk het meest geschikt is voor je.

infraroodsaunaWat is een infraroodsauna?

Voordat we verder gaan met het belichten van de voor- en nadelen, is het handig eerst te weten wat het eigenlijk exact is. Als we gaan kijken naar wat infrarood is, dan is dit niets meer dan de ‘gezonde’ warmte die zon uitstraalt. Het is als het ware een onzichtbaar licht, wat door ons wordt gekenmerkt als warm. Infrarood is doordat het onzichtbaar is, ook niet te zien met het blote oog. Het is als het ware een straling op elektromagnetische basis. De vrije vertaling is ook niet voor niets ‘rood licht’. Ondanks dat is het dus alleen zichtbaar door middel van warmte detectie.

De voordelen van een infraroodsauna

Het gebruik van een infraroodsauna kent tal van voordelen. Omdat het er teveel zijn om allemaal te benoemen, hebben we er een aantal belangrijke voor je uitgepikt. Op deze manier krijg je een goed beeld van wat het nu eigenlijk met je doet.

Infrarood bevorderd de gezondheid

De gemiddelde temperatuur van een infraroodsauna ligt zo tussen de 40 en 60 graden. Beduidend lager dan de ‘traditionele’ sauna zoals we deze kennen. Die ligt namelijk op een temperatuur van tussen de 80 en 90 graden en zelfs soms nog hoger. Een infraroodsauna is goed tegen pijnlijke gewrichten, rugpijn, spanningen en ook spierpijn. Doordat de warme diep doordringt tot in de kern is het vele malen effectiever dan een reguliere sauna.

Nadelen van een infraroodsauna

Net als bij een normale sauna, schuilt er ook bij een infraroodsauna het gevaar van oververhitting. Zorg er daarom altijd goed voor dat je naar je lichaam luistert. Oververhitting vindt immers niet zomaar plaats. Voordat het zover is, zal je lichaam al de nodige signalen hebben afgegeven, waaraan je kunt afleiden dat het tijd is om te stoppen. Om je een idee te geven welke nadelen er eventueel nog meer zijn, hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

Uitdroging

Doordat je in een infraroodsauna veel vocht verliest doordat je zweet, is er een kans op uitdroging. Zorg er daarom dus ook voor dat je voldoende drinkt. Niet voor niets is het zaak om een timer te zetten, zodat je niet te lang in de sauna blijft zitten. Hoe lekker warm het ook is, zorg dat je tijdig de ruimte verlaat. Zo kan je lichaam even weet op adem komen en kun je vervolgens prima nog een ronde meepakken.