pensioensparen spaarvarkenHet is goed om al op jonge leeftijd na te denken over je pensioen. Het klinkt raar maar toch is het goed om je zo vroeg mogelijk te verdiepen in je pensioen. Wanneer je denkt dat pensioen alleen voor ouderen is dan heb je het echt mis. Ja, ouderen ontvangen pensioen! Maar dat zal de komende jaren steeds minder worden. Wil je, wanneer je gepensioneerd bent, ongeveer hetzelfde inkomen houden als dat je nu hebt, dan zal je echt zelf bij moeten sparen. Je kunt op de website van mypension.be bekijken hoe hoog jouw pensioen ongeveer zal zijn wanneer je blijft werken zoals je nu doet. Je ontvangt altijd een wettelijk pensioen wanneer je hebt gewerkt als loontrekkende, zelfstandige of ambtenaar.

Op dit moment is in België de wettelijke pensioenleeftijd nog 65 jaar. In de komende jaren wordt deze leeftijd verhoogd. In 2025 wordt de wettelijke pensioenleeftijd 66 jaar en in 2030 gaat de wettelijke pensioenleeftijd naar 67 jaar. Kom jij tegen die tijd in aanmerking voor rustpensioen en behaal jij de totale rustpensioen tijd dan bedraagt het rustpensioen bedrag gemiddeld 60% van het gemiddelde loon dat jij hebt verdiend in België. Dit geldt wanneer je alleen bent. Heb je een partner dan ontvang je 75% van het gemiddelde gewerkte loon. Je ziet dat dit veel minder is dan je nu verdient. Je gaat er dus altijd op achteruit tenzij je voor een aanvullend pensioen hebt gespaard.

Waarom ik NU al zo actief bezig ben met pensioensparen

Een van de redenen waarom ik nu al zo actief bezig ben met pensioensparen is het feit dat je er met alleen rustpensioen voor zeker één kwart op je inkomen op achteruit gaat! Heb je niet voor een aanvullend pensioen gespaard dan zul je flink moeten bezuinigen wanneer je met pensioen gaat. Je kunt tegen die tijd wel wat besparen omdat je dan geen kinderen meer in huis hebt en geen extra vervoerskosten meer maakt om naar je werk te gaan. Maar wil niet iedereen die met pensioen gaat, eindelijk gaan genieten van het leven? Dan heb je toch echt een aanvullend pensioen nodig.

Hoe kom je aan een aanvullend pensioen? Het kan zijn dat je via jouw werkgever een aanvullend pensioen kunt opbouwen. Maar nog niet elke werkgever biedt je die mogelijkheid. Je kunt als werknemer ook zelf voor een aanvullend pensioen gaan sparen. Het vrij aanvullend pensioen voor werknemers (VAPW). Deze mogelijkheid bestaat ook voor zelfstandigen (VAPZ) en voor zelfstandigen die actief zijn als natuurlijk persoon (APZNP). Wanneer je op deze manier gaat sparen voor je pensioen kun je gebruik maken van fiscaal voordeel via de belasting.

cash geld sparenPensioensparen nu is meer financiële vrijheid later!

Wanneer je via je werkgever voor een aanvullend pensioen spaart kun je ook zelf nog extra sparen voor wat extra geld voor later. De meeste mensen in België hebben een eigen huis. Dit is tegen de tijd dat zij met pensioen gaan meestal vrij van schulden. Dat is één van de meest gebruikte ‘spaarvormen’ voor later.

Heb jij ook een eigen huis zorg er dan voor dat de hypotheekschuld hiervan zo laag mogelijk is wanneer je met pensioen gaat. Dat scheelt in de maandelijkse vaste lasten. Je kunt ook maandelijks zelf een vast bedrag op de bank zetten voor later. Wanneer je dit voor een langere termijn vastzet kun je ook nog wat rente opbouwen. Laat je goed adviseren want de mogelijkheid bestaat dat je hiermee ook nog een fiscaal voordeel kunt behalen. Boven alles geldt: begin NU met sparen voor later want alleen dan kun je blijven leven zoals je gewend bent!